Powered By Blogger

sobota, 24 marca 2012

Smaczna sałatka z polędwiczką wieprzową

            Sałatka z polędwiczką wieprzową

                                                                                                                                 Czas przygotowania:
                                                                                                                                      20 - 30 minut
                                                                                                                            Czas gotowania:
                                                                                                                                     30 minut

Informacje żywieniowe

Kaloryczność:
380
Tłuszcz:
20g
Cholesterol:
75mg
salatka z poledwiczka wieprzowa

 

 

 

                                                               Składniki  

 

 

  • polędwiczka wieprzowa - 600 g, szynka wędzona - 200 g,
  • cebula - 200 g, czosnek - 70 g, cukinia - 300 g, marchewka - 300 g, natka pietruszki - 20 g,
  • papryka (3 kolory) - 300 g, pomidory - 450 g, sałata masłowa - 600 g, olej roślinny - 600 ml,
  • sok z cytryny - 150 ml, oliwa z oliwek - 50 ml, rozmaryn - 40 g,
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz.

                         

 

                                             Sposób przygotowania 

 

 

 

             Polędwiczki wieprzowe oczyścić z błon i tłuszczu.      Mięso posolić i popieprzyć, zawinąć dokładnie w szynkę.      Zawinąć w folię aluminiową.        Piec w piekarniku przez 30 minut w temp. 160°C.     Cebulę, czosnek, cukinię, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę o wym. 1 x 1 cm lub w plastry, natkę pietruszki i rozmaryn posiekać.      Całość podsmażyć na oleju.       Dodać sól i pieprz do smaku.        Wystudzić.       Liście sałaty porwać palcami, a pomidora pokroić w kostkę.       Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i dodać do sałaty z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz